Rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estäminen: uudet näkökulmat ja Finanssivalvonnan linjaukset

Muutama vuosi sitten en olisi arvannut, että voisin innostua ammatillisesti aiheesta rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estäminen. Näin on kuitenkin käynyt. Artikkelini käsittelee sanahirviötä ”HR3C”, joka tarkoittaa korkean riskin kolmansia maita rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämisen (AML) näkövinkkelistä. Rahanpesulain mukaan pankeilla on ollut velvoite noudattaa tehostettua asiakkaan tuntemismenettelyjä tilanteessa, jossa pankin asiakas lähettää tai vastaanottaa maksun Euroopan komission listaamaan korkean riskin maahan (HR3C).

Mitä sitten tapahtui elokuussa 2023, kun komissio lisäsi uusia maita HR3C listaan? Syntyi varsin suuri haaste siitä, miten hallita kasvavia volyymejä asiakasmaksujen tuntemisvelvoitteiden osalta. Annan esimerkin: Dubai on suomalaisten matkailijoiden kestosuosikki lämpimänä lomanviettopaikkana. Kun komissio lisäsi yhdistyneet arabiemiirikunnat HR3C listalle, käytännössä se tarkoitti, että valvottavilla oli velvoite tutkia turistimatkoilla tehtyjä ’kahvikuppimaksuja’. Voinemme olla yhtä mieltä siitä, että asiakkaiden turistimatkoilla tehdyt maksut eivät ole niitä AML riskejä, joihin kenenkään tulisi käyttää aikaa tai varsinkaan tehostettua asiakkaan tuntemismenettelyä, joka on varsin laaja ja raskas prosessi.

Kuuntelin juuri Finanssivalvojan seminaaria aiheesta AML ja sain iloksi huomata, että Finanssivalvoja antoi hyviä ohjenuoria pankeille miten toimia jatkossa HR3C transaktioiden kanssa. Tässä pari huomiota, joista toivon kommentteja. Pankeille annettiin mahdollisuus toimia riskiperusteisesti. Tämä on edellytys sille, että voimme keskittää pankkien resurssit oikeisiin asioihin. Fiva antoi alustavan ”armahduksen” siitä, että maksujen ollessa ymmärrettäviä, pieniä ja lyhytkestoisia, pankit voisivat jatkossa toimia riskiperusteisesti eli ilman tehostettua tuntemismenettelyä (EDD). Yksittäinen euromääräisesti pieni maksu lyhyellä aikavälillä ei muodostaisi heti velvoitetta EDD menettelyyn.

Otan ilolla vastaan nämä alustavat Fivan linjaukset, jotka ovat oikeasuuntaisia. Tämän asian äärellä kun olemme kaikki yhtenä rintamana estämässä rahanpesua. #aml #HR3C #Finanssivalvonta #amlcft #transactionmonitoring #kyc

Kirjoittaja Katja Oulasvirta

Alkuperäinen julkaisu: https://www.linkedin.com/posts/katja-oulasvirta-8564631_aml-hr3c-finanssivalvonta-activity-7133423738825453568-7w-b/