Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Yrityksen perustaminen onnistuu elektronisesti

Lisätty 02.06.2014

Tässä lyhyt kuvaus yrityksen elektroniseen perustamiseen liittyvistä kokemuksistamme.  Yritimme tehdä kaiken sähköisesti ja mahdollisimman yksinkertaisesti. 

Yrityksen perustaminen onnistuu helpohkosti netissä vaikkapa tästä palvelusta. Tämä varsin helppokäyttöinen työkalu luo osakeyhtiölle perustamissopimuksen, yhtiöjärjestyksen ja ilmoituksen. Maksat myös ilmoituksen käsittelymaksun 330 euroa suoraan palvelun kautta pankkitunnuksillasi. Saat ilmoituksen kirjausnumeron ja Y-tunnuksen välittömästi, kun olet allekirjoittanut sähköisesti ilmoituksen ja maksanut käsittelymaksun. Jotta homma toimii, sinulla täytyy olla suomalainen henkilötunnus ja verkkopankkitunnukset. Vapaan nimen tsekkaaminen oli myös melko yksinkertaista. Nimen valinta onkin sitten jo toinen juttu. Monien vaiheden jälkeen päädyimme nimeen Laissa, joka kuvaa toimintaamme, muttei kuitenkaan ole mielestämme tylsä tai liian itsestäänselvä. 

Osakeyhtiön perustamisen jälkeen on yhtiölle avattava pankkitili, jonne osakepääoma on maksettava. Minulla oli hieman haasteita asiassa, koska rekisteri oli poissa käytöstä viikon verran huoltokatkon takia. Puhelimella ja sähköpostilla sain kuitenkin varsin joustavasti viranomaisilta apua todella nopeasti. Pankki haastattelee sinut melko perusteellisesti tilin avaamisen yhtedessä. Nordealla sinun täytyy myös mennä erityiseen Yrityskonttoriin, ainakin pääkaupunkiseudulla. Varaudu jonottamaan ja varaa muutenkin aikaa.

Ilmoitusta ei voida rekisteröidä ennen kuin osakepääoma on maksettu. Tämän jälkeen on hallituksen ja mahdollisen toimitusjohtajan kirjauduttava uudelleen YTJ-asiointipalveluun ja allekirjoitettava osakepääoman maksamista koskeva vakuutus. Samoin tilintarkastaja käy allekirjoittamassa oman todistuksensa. Jos yhtiölle ei ole valittu tilintarkastajaa, tilintarkastajan todistuksen sijaan on annettava muu selvitys (tiliote tai kuitti maksusta). 

Summa summarum, homma toimi lomakkeilla, puhelimella ja sähköpostilla. Kaupparekisterissä ai tarvinnut käydä. Pankkitilin avaaminen oli ehkä se työläin vaihe, vaikka siinäkin oli todella avulias henkilöstö auttamassa. Konttoriin täytyi kuitenkin mennä eikä kommunikaatio ainakaan tuon huoltokatkoksen aikana mahdollistanut viranomaisten ja pankkien suoraa yhteyttä.

Sähköistä perustamista voi tämän kokemuksen pohjalta suositella, jos yhtiöllesi riittää vakiomuotoinen yhtiöjärjestys, osakkeet maksetaan euroina perustettavan yhtiön pankkitilille ja merkintähinta merkitään kokonaan osakepääomaan.